Alpsko skijanje

Organiziran rad na obuci alpskog skijanja za osobe s invaliditetom u organizaciji HPO-a započeo je 2000.godine. Prvi sudionici programa bili su sportaši Tomo Zadro i Aleksandra Koštanik. Kroz trenažne procese u usavršavanju tehnike alpskog skijanja pripremali su se za prva natjecanja Evropskog kupa za osobe s invaliditetom. Tada započinje i razvojni program kroz organizirane kampove alpskog skijanja za djecu s teškočama u razvoju koje se održavaju u Italiji i Austriji. Sudionici su djeca od 12 do 18 godina života. Istovremeno se počinje sa pripremama za nastup na našim prvim zimskim paraolimpijskim igrama 20002,godine u USA. Dva pionira razvoja alpskog skijanja postaju i naši prvi paraolimpijci u alpskom skijanju. Tomo Zadro nastupa kao prvi sportaš oz RH na paraolimpijskim igrama 2002.godine. Aleksandra se nažalost povredila neposredno prije nastupa na službenom treningu te nije nastupila na istima. Nakon završetka zimskih paraolimpijskih igara važnost razvoja sporta vidi se kroz organizaciju razvojnih programa i uključivanje mlađih sportaša. Najbolje se pokazalo organizacija skijaških kampova,gdje su sudionici kroz višednevne trenažne procese svladavali osnovne pa i napredne tehnike skijanja. Iz takovig programa uvidjelo se je osnivanje skijaških klubova za osobe s invaliditetom. prvi klubovi osnovani su u Zagrebu koji je imao uvjete za razvoj ovoga sporta. Monoski klub Zagreb i SKOI „ Sljeme „ prvi su registrirani klubovi u RH.

 

Paraolimpijske igre Torino 2006

Nakon toga na sljedečim zimskim paraolimpijskim igrama održanim u Torinu ( 2006.) na igrama po prvi puta nastupa sportaš koji je svojim plasmanom ispunio normu . Zlatko Pesjak kao najmlađi sudionok igara na zimskom paraolimpijskim igrama u Italiji nastupao je u alpskom skijanju. Upravo je on ponikao iz Razvojnih programa HPO-a.U međuvremenu kroz razvojne programa dolaze sve više novih mlađih sportaša što pridonosi razvoju ovoga sporta. Nakon usvajanja novog zakona o sportu 2006. godine osnivaju se novi klubovi u Bjelovaru, Vinkovcima i Zaprešiću. Osim rada u klubovima pokazalo se je nužnim i osnivanjem nacionalnog sportskog saveza u skijanju za osobe s invaliditetom. HSSOI osnovan je u listopadu 2007.godine . Osnivanjem nacionalnog saveza pomoglo je u bržem razvoju alpskog skijanja. Počinje se formirati nacionalne selekcije koje za kraljnji cilj kroz nastupe na Evropskim kupovima, Svjetskim kupovima i svjetskom prvenstvu imaju za cilj postizanje normi za zimske paraolimpijske igra.

 

Paraolimpijske igre Vancuveru 2010

Na sljedečim igrama u Vancuveru 2010. godine reprezentaciju u alpskom skijanju sastoji se od 4 sportaša : Zlatko Pesjak,Dino Sokolović, Mario Dadić i Nikolina Šantek. Među njima opet imamo najmlađek sudionika koji je potekao iz Razvojnih programa HPO-a Dinu Sokolovića u monoskiji. Nažalost i na ovim igrama povredila nam se je ženski član Nikola Šantek kao i na prvim igrama. No za nas je bio veliki uspjeh što smo na igre došli sa ispunjenim normama svih sportaša i u ovakovo velikom broju za nas. Umeđuvremenu osniva se još jedan skijaški klub SKOI „ Viškovo“ kraj grada Rijeke . nakon završetka igara u Kanadi u sustavu sporta osoba s invaliditetom dolazi do smanjenja materijalnih sredstava što će se vidjeti i na sljedečem ciklusu. I dalje postoje Razvojni programi HPO-a ali i sada rad po klubovima što omogućuje večem broju djece s teškoćama u razvoju da se educiraju i nauče osnove ovog sporta. Iz toga dolazi i do kvalitetnih rezultata. tako godinu dana prije nastupa na našim četvrtim zimskim paraolimpijskim igrama naš sportaš Dino Sokolović počinje osvajati po prvi put utrke na nivouo svjetskog kupa kao i ukupni plasman na kraju kalendarske godine u samom svjetskom vrhu. sa takvim dobrim rezultatima dolazimo na zimske paraolimpijske igre u Sochi 2014. godine. Među sportašima koji nastupaju na njima su Dino Sokolovič i Damir Mizdrak .Zbilja smo na tim igrama obratili pozornost svijeta na rezultate i mogučnosti Dine Sokolovića. U natjecanju slaloma za sjedeče skijaše na kraju prvog slsloma zauzimao je prvo mjesto sa velikom prednošću ispred ostalih sportaša, No nije imao sreče i ispao je iz druge vožnje. iako smo žalili za rezultatom bili smo teg tada svjesni da smo u ovom periodu od 2000.godine do sada došli do mogučnosti da se borimo za medalju na ovako največem natjecanju. Uz volonterski rad po klubovima i pračenju najboljih sportaša u alpskom skijanju od strane HPO-a stvoreni su uvjeti za uvrštavanje najboljih svjetskih rezultata.

Paraolimpijske igre Rusija 2014

U periodu nakon igara u Rusiji 2014. godine Dino Sokolović nastavio je sa nizom izvanrednih rezultata u slalomu te je osvajač mnogih utrka svjetskog kupa kao i najboljih plasmana u ukupnom poretku na drugom mjestu na kraju sezone. Osim njega kroz Razvojne programe HPO-a i kvalitetnim radom u klubovima pojavili su se mladi nadareni skijaši. Eva Goluža kao 16 godišnjakinja osvaja u ukupnom poretku Evropski kup u kategoriji slijepih i slabovidnih. Na evropkom kupu pojavljuje se 16 godišnji Lovro Dokić. Osim njega u ovom periodu pojavljuje se još mlađa i talentirana Lucija Smetiško koja zbog godina (10) nesmije nastupati na trkama evropskog seniorskog kupa , ali svojim nastupima u juniorskoj kategoriji ostavlja pozitivan dojam. Upravo iz ovakove kvalitetne selekcije na zimskim paraolimpijskim igrama u PYONG CHANG 2018. u Južnoj Koreji alsko skijanje zastupljeno je sa : Dinom Sokolovičem, Damirom Mizdrakom, Lovro Dokičem i Evom Golužom.