Nordijsko skijanje u RH

Početak razvoja nordijskog skijanja započinje šesdesetih godina 20. stoljeća. Hrvatski savez slijepih osoba u tom vremenu organizira školu nordijskog skijanja za slijepe osobe i osobe oštečenog vida. Program se provodi u Gorskom kotaru. Poznata mjesta za razvoj ovoga sporta nalazi se u Mrkoplju, Begovom Razdolju i Ravnoj Gori. Nakon završene obuke škole nordijskog skijanja organizirala su se i natjecanja za ove sportaše. To su prvi počeci razvoja nordijskog skijanja za osobe s invaliditetom na ovom području.

 

Neposredno prije zimskih paraolimpijskih igara u Pyong Changu 2018. godine počinje se organizirati škola nordijskog skijanja za osobe s invaliditetom. Od 2016. godine okuplja se prva skupina sportaša iz Zagreba i Bjelovara. Josip Zima, Marko Čanić, Ivan Horvatić i Anton Bošnjaković sudjeluju na prvim tečajevima nordijskog skijanja. Organizator je HSSOI koji provodi obuku na Sljemenu i skijalištima u Austriji. Josip je prvi sportaš u sjedečem položaju koji je i prvi prošao školu na skijalištu u Malnitzu u Austriji 2016. godine. Nakon njega uključuju se i ostali navedeni sportaši. Preko ljetnih mjeseci provode se suhi treninzi i škola nordijskog skijanja na ski rolama. Do pojave snijega škola se4 odvija u Olimpijskom centru na Planici u zatvorenoj skijaškoj dvorani.

 

Prva međunarodna natjecanja na kojima je nastupio predstavnik iz RH dogodio se je u 2017. godini na Svjetskom kupu u Ukrajini. Josip Zima bio je taj sportaš koji se je prvi pojavio na svijetskoj rang listi. Nakon njega to je isto učinio i Anton Bošnjakovič na natjecanju u Njemačkoj 2018. godina. Oba ova navedena sportaša po prvi puta za RH nastupaju na zimskim paraolimpijskim igrama 2018. godine u Pyong Changu. Josip nastupa u konkurenciji sjedečih sportaša a Anton u kategoriji stoječih. Nakon tih igara uključuje se veči broj mladih sportaša koji prvo sudjeluju u sihim treninzima prije odlaska na snijeg. Od 2018. godine organiziraju se skijaški kampovi u nordijskom skijanju za osobe s invaliditetom u organizaciji HSSOI-a. Povečanjem broja sportaša pomoći će se u povečanju broja kao i kvalitetnjem izboru najboljih za nastup na natjecanjima svijetskog kupa i svijetskog prvenstva.