Rezultati natjecanja

Paraolimpijske igre Torino 2006

 

Nakon toga na sljedečim zimskim paraolimpijskim igrama održanim u Torinu ( 2006.) na igrama po prvi puta nastupa sportaš koji je svojim plasmanom ispunio normu . Zlatko Pesjak kao najmlađi sudionok igara na zimskom paraolimpijskim igrama u Italiji nastupao je u alpskom skijanju. Upravo je on ponikao iz Razvojnih programa HPO-a.U međuvremenu kroz razvojne programa dolaze sve više novih mlađih sportaša što pridonosi razvoju ovoga sporta. Nakon usvajanja novog zakona o sportu 2006. godine osnivaju se novi klubovi u Bjelovaru, Vinkovcima i Zaprešiću. Osim rada u klubovima pokazalo se je nužnim i osnivanjem nacionalnog sportskog saveza u skijanju za osobe s invaliditetom. HSSOI osnovan je u listopadu 2007.godine . Osnivanjem nacionalnog saveza pomoglo je u bržem razvoju alpskog skijanja. Počinje se formirati nacionalne selekcije koje za kraljnji cilj kroz nastupe na Evropskim kupovima, Svjetskim kupovima i svjetskom prvenstvu imaju za cilj postizanje normi za zimske paraolimpijske igra.

 

 

 

 

 

 

 

Paraolimpijske igre Vancuveru 2010

 

Na sljedečim igrama u Vancuveru 2010. godine reprezentaciju u alpskom skijanju sastoji se od 4 sportaša : Zlatko Pesjak,Dino Sokolović, Mario Dadić i Nikolina Šantek. Među njima opet imamo najmlađek sudionika koji je potekao iz Razvojnih programa HPO-a Dinu Sokolovića u monoskiji. Nažalost i na ovim igrama povredila nam se je ženski član Nikola Šantek kao i na prvim igrama. No za nas je bio veliki uspjeh što smo na igre došli sa ispunjenim normama svih sportaša i u ovakovo velikom broju za nas. Umeđuvremenu osniva se još jedan skijaški klub SKOI „ Viškovo“ kraj grada Rijeke . nakon završetka igara u Kanadi u sustavu sporta osoba s invaliditetom dolazi do smanjenja materijalnih sredstava što će se vidjeti i na sljedečem ciklusu. I dalje postoje Razvojni programi HPO-a ali i sada rad po klubovima što omogućuje večem broju djece s teškoćama u razvoju da se educiraju i nauče osnove ovog sporta. Iz toga dolazi i do kvalitetnih rezultata. tako godinu dana prije nastupa na našim četvrtim zimskim paraolimpijskim igrama naš sportaš Dino Sokolović počinje osvajati po prvi put utrke na nivouo svjetskog kupa kao i ukupni plasman na kraju kalendarske godine u samom svjetskom vrhu. sa takvim dobrim rezultatima dolazimo na zimske paraolimpijske igre u Sochi 2014. godine. Među sportašima koji nastupaju na njima su Dino Sokolovič i Damir Mizdrak .Zbilja smo na tim igrama obratili pozornost svijeta na rezultate i mogučnosti Dine Sokolovića. U natjecanju slaloma za sjedeče skijaše na kraju prvog slsloma zauzimao je prvo mjesto sa velikom prednošću ispred ostalih sportaša, No nije imao sreče i ispao je iz druge vožnje. iako smo žalili za rezultatom bili smo teg tada svjesni da smo u ovom periodu od 2000.godine do sada došli do mogučnosti da se borimo za medalju na ovako največem natjecanju. Uz volonterski rad po klubovima i pračenju najboljih sportaša u alpskom skijanju od strane HPO-a stvoreni su uvjeti za uvrštavanje najboljih svjetskih rezultata.

 

 

 

 

Paraolimpijske igre Rusija 2014

 

U periodu nakon igara u Rusiji 2014. godine Dino Sokolović nastavio je sa nizom izvanrednih rezultata u slalomu te je osvajač mnogih utrka svjetskog kupa kao i najboljih plasmana u ukupnom poretku na drugom mjestu na kraju sezone. Osim njega kroz Razvojne programe HPO-a i kvalitetnim radom u klubovima pojavili su se mladi nadareni skijaši. Eva Goluža kao 16 godišnjakinja osvaja u ukupnom poretku Evropski kup u kategoriji slijepih i slabovidnih. Na evropkom kupu pojavljuje se 16 godišnji Lovro Dokić. Osim njega u ovom periodu pojavljuje se još mlađa i talentirana Lucija Smetiško koja zbog godina (10) nesmije nastupati na trkama evropskog seniorskog kupa , ali svojim nastupima u juniorskoj kategoriji ostavlja pozitivan dojam. Upravo iz ovakove kvalitetne selekcije na zimskim paraolimpijskim igrama u PYONG CHANG 2018. u Južnoj Koreji alsko skijanje zastupljeno je sa : Dinom Sokolovičem, Damirom Mizdrakom, Lovro Dokičem i Evom Golužom.

 

 

 

 

 

 

Paraolimpijske igre Pyeongchang 2018

 

Nakon 10 dana sportskih uzbuđenja, plamen XII. Zimskih paraolimpijskih igara ugašen je u nedjelju, 18. ožujka. Ovogodišnje Igre nećemo pamtiti samo po povijesnim uspjesima hrvatskih paraolimpijaca, već i po rekordima koji su ove godine srušeni u PyeongChangu.

Ove godine Zimske paraolimpijske igre okupile su rekordnih 567 sportaša iz 49 delegacija - više od bilo kojeg prethodnog izdanja Zimskih igara.

Sportska natjecanja pokrivalo je 629 akreditiranih medija, što je 15 posto više od Sočija 2014. godine, te 47 televizijskih kanala koji su prenosili akciju PyeongChanga u 100 zemalja svijeta.

Gotovo 343 tisuća ulaznica je prodano za natjecanja u PyeongChangu, čime je srušen dosadašnji rekord od 316 tisuća prodanih mjesta za Zimske paraolimpijske igre u Sočiju 2014. Time je broj prodanih ulaznica čak dvostruko veći nego za Paraolimpijske igre u Torino 2006. godine.

Od 49 konkurentskih izaslanstava, 26 je osvojilo medalju, te je tako premašen rekord postavljen na Zimskim paraolimpijskim igrama u Lillehammeru 1994. godine. Sportaši iz 20 različitih

zemalja osvojili su zlato, što je najbolji rezultat nakon Igara u Naganu 1998. i Salt Lake Cityju 2002. godine.

Čak četiri zemlje - Kina, Hrvatska, Kazahstan i Južna Koreja - na ovim su Paraolimpijskim igrama osvojile svoje prve zlatne medalje zimskih sportova.

Kanali digitalnih medija Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) također su postavili nove ljestvice tijekom Paraolimpijskih igara u PyeongChangu - aktivnosti na društvenim mrežama dosegle su više ljudi nego Paraolimpijske igre u Londonu 2012. i Sočiju 2014. zajedno. Pregledano je preko 10 milijuna videozapisa, a od 1,7 milijuna videozapisa pregledano je na Twitteru, što je više od 1,2 milijuna pogleda tijekom Ria 2016. godine.

Izuzetnu važnost navedenih rekorda prepoznao je i predsjednik IPC-a, Andrew Parsons, koji smatra kako Paraolimpijske igre dobivaju sve veću podršku javnosti koju treba pravilno iskoristiti.

Zimske paraolimpijske igre u PyeongChangu srušile su praktički sve rekorde koje smo imali i time su postavljena nova mjerila za sve buduće organizacijske odbore. Rekordan broj država sudionica i zemalja koje su osvojili zlatnu zimsku medalju tijekom Igara naglašavaju rastuću snagu paraolimpijskog pokreta. Sada je ključno da se iskoristi ovaj val oduševljenja kako bi Zimske paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine bile još bolje i veće, izjavio je Andrew Parsons, predsjednik IPC-a.

Naša veličanstvena sedmorica zaista je ostvarila odlične sportske uspjehe od kojih su najznačajnije prve medalje sa Zimskih paraolimpijskih igara. Brončanu, ali i prvu medalju u hrvatskoj povijesti Paraolimpijskih zimskih igara, osvojio je Bruno Bošnjak u snowboardingu, a Dino Sokolović osvojio je zlatnu medalju u slalomu te tako plasirao Hrvatsku na 19. mjesto na ljestvici zemalja osvajača medalja.

Izvor: IPC, HPO

Rezultati natjecanja I. vožnja
Rezultati natjecanja II. vožnja

Rezultati natjecanja

Rezultati natjecanja I. vožnja
Rezultati natjecanja II. vožnja

Rezultati natjecanja

Rezultati natjecanja I. vožnja
Rezultati natjecanja II. vožnja