Snowboard

Ovo je relativno mladi sport u našoj državi. Sam razvoj u svijetu je isto na poćetku svoga puta. Prvi kontakti sa sportašem koji je prvi natjecatelj za RH dogodio se je 2016. godine. Bruno Bošnjak je prije svoga invaliditeta nastupao kao natjecatelj za RH u snowbordingu u sportu bez invaliditeta. Upravo na jednom takovom natjecanju doživio je sportsku povredu koja mu je trajno narušila zdrastveni status te je postao osoba s invaliditetom.

 

Prve kontakte i uvid u njegove sposobnosti imali smo navedene 2016.godina na skijalištu u Austriji. Dogovorili smo se da će ga HPO pratiti u njegovom radu. Od te godine krenuli su trenažni procesi za Brunu. Nedugo nakon toga započinje se i sa nastupima u Evropskom i Svijetskom kupu. Bruno se pokazuje kao nadareni parasnobordaš te uskoro nastupa po prvi pta i na Svijetskom prvenstvu u Kanadi. Svojim dobrim rezultatima na svjetskom kupu ostvaruje paraolimpijsku normu za sudjelovanje ns svojim prvim igrama 2018. godine u Pyong Changu. Upravo na tim igrama doči će do največeg uspjeha u zimskim sportovima za RH.

 

Bruno na tim igrama u disciplini BS osvaja treče mjesto na igrama. To je za njega prvi nastup na največem natjecanju i prva medalja za RH u zimskim sportovima. Za sada je Bruno jedini sportaš u ovome sportu iz RH no nadamo se da će njegovim rezultatima biti potaknuti ostali da se uključe u ovaj sport.

 

 

Para snowboard ili daskanje na snijegu za osobe s invaliditetom kao najnoviji zimski paraolimpijski sport prvi puta se pojavilo na zimskim paraolimpijskim Igrama u Sochiu u Rusiji 2014. godine pa je razumljivo kako se trenutno aktivno daskanjem bave 32 zemlje u svijetu, no taj broj će sigurno ubrzo narasti. Discipline su: „snowboardcross“, „banked“ slalom i veleslalom.

 

 

Snowboardcross (u paru)

 

Tijekom klasifikacija svaki natjecatelj vozi tri vožnje kroz istu stazu, a najbolje vrijeme svakog bordera odlučuje o konačnom startnom poretku. Za vrijeme klasifikacijskih vožnji natjecatelji voze po jedan u stazi. Finale se sastoje od 16 natjecatelja i 8 natjecateljica koji se natječu po dvoje u svakoj vožnji i sistemom elimacije natjecatelji napraduju do pobjede. Idealno teren za za snowboardcross dozvoljava konstrukciju skokova između „praznina“, skokove u zavojima, dijelove halfpipe-a, veleslalom zavoje s nakošenom podlogom i sl.

 

 

Snowboardcross (na vrijeme)

 

Svaki natjecatelj ima tri vožnje. Njegovo najbolje vrijeme odlučuje o konačnom plasmanu na natjecanju. Tijekom natjecanja uvijek je samo jedan natjecatelj u stazi. Borilište je konstruirano na slični način kao i kod natjecanja u paru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banked slalom

 

Bruno Bošnjak snowboardNatjecatelj ima pravo na tri vožnje od kojih se najkraće, tj. najbolje vrijeme uzima za konačni poredak na natjecanju.Startaju naizmjenično i uvijek je samo jedan natjecatelj u stazi. Teren može sadržavati slijedeće elemente: blago valoviti teren, dovoljno grba i „rupa“, poželjno naizmjenićno U – oblika zavojit teren/prirodne“doline“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veleslalom

 

Natjecatelj se dva puta spušta niz stazu. Aritmetička sredina njegova dva vremena je konačno vrijeme. Teren može biti blago valovit, sa različito strmim dijelovima. Staza može biti uređena ratrakom i podloga kompaktna.

Unutar svake discipline ima muška i ženska kategorija, te još podjela na tri skupine klasificiranih natjecatelja s obzirom na njihov invaliditet.

SB – ULL1 – natjecatelji u ovoj kategoriji imaju značajno oštećenja na jednoj nozi kao što je nadkoljena amputacija, te skijaju s protezom ili imaju značajna oštećenja na obije noge.

SB – ULL2 – natjecatelji imaju manja oštećenja na jednoj ili obije noge, te veću pokretljivost donjih udova.

SB – UL – natjecatelji s narušenom ravnotežom gornjih udova će se natjecati u ovoj kategoriji(npr. djelomična ili potpuna amputacija ruke)

U svim kategorija natječu se isključivo stojeći natjecatelji.

 

Članovi reprezentacije su:

 

 

Ime i prezime: Bruno Bošnjak

Kategorija: Stojeći skijaš

Kategorizacija: ULL1

 

 

 

 

 

 

 

Ime i prezime: Stipe Tomljanović

Trener snowboard reprezentacije