Završena prva natjecanja alpskog skijanja naših paraolimpijaca u sezoni 2020./2021.

Nova sezona natjecanja u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom započela je utrkama Europa kupa i WPAS utrkama u austrijskom Resterhöhe . Natjecanja su se održavala od 26.11. do 29.11.2020. u disciplini slalom, a od naših članova reprezentacije nastupili su Lucija Smetiško u kategoriji stojećih skijašica i Damir Mizdrak u kategoriji slijepih i slabovidnih natjecatelja sa svojim vodičem Marijom Koch.

 

Lucija Smetiško prvog dana WPAS natjecanja osvojila je 4. mjesto, a slijedeći dan nažalost nije završila prvu vožnju slalom i time nije imala plasman na kraju natjecanja. Damir Mizdrak je prvog dana natjecanja bio diskvalificiran u prvoj vožnji, a drugi dan završio je na 3. mjestu.

 

Uslijedila su natjecanja europa kupa gdje je Lucija Smetiško prvog dana natjecanja osvojila 5. mjesto te slijedeći dan 4. mjesto. Damir Mizdrak osvoji je 3. mjesto prvog dana natjecanja europa kupa i drugi dan 2. mjesto.

 

 

Slijedeća natjecanja WPAS i europa kupa očekuju ih od 02.12. do 04.12. u austrijskom Kaunertalu na kojima će im se pridružiti i Lovro Dokić. Želimo im uspjeh i nastavak odličnih rezultata na početku sezone!

 

Detaljni rezultati svih dana natjecanja dostupni su na linku ovdje.

Završeno natjecanje u banked slalomu u Španjolskoj

Naš snowborder Bruno Bošnjak nastupio je na natjecanju svjetskog kupa u disciplini banked slalom koje se održalo u Španjolskoj na skijalištu La Molina. Ukupno je nastupilo 35 natjecatelja u muškoj kategoriji iz 13 zemalja svijeta.

Prvog dana natjecanja Bruno je završio na 4. mjestu, a drugi dan natjecanja osvoji je izvrsno 1. mjesto! Nakon natjecanja snowboard reprezentacija ostaje na treningu u Španjolskoj kao dio priprema za zadnje natjecanje svjetskog kupa koje će se održati u Norveškom Hafjellu.

Hrvatska reprezentacija iz para nordijskog skijanja je sudjelovala na European Winter Para Sports Eventu u Poljskoj

Hrvatska reprezentacija iz para nordijskog skijanja je sudjelovala na European Winter Para Sports Eventu u Poljskoj. Događaj je sufinanciran iz Erasmus+ programa Europske Unije te je trajao od 24. veljače do 2. ožujka.

 

Naša reprezentacija se natjecala u skijaškom trčanju i biatlonu. Uvjeti na stazi nisu bili idealni,ali gostoprimstvo domaćina i otvorenost ostalih ekipa sudionica su nadoknadile to. Prvog dana natjecanja (27. veljače) u skijaškom trčanju – disciplina Sprint nastupili su svi naši reprezentativci. U sjedećoj kategoriji Suzana Mavrin LW12 (nastupila u utrci za početnike 900 m), Kristijan Sklepić LW12 te Josip Zima LW 10.5 (1300m) i u stojećoj Zvonko Bjelokapić LW 4 i Antun Bošnjaković LW3 (1500m). Suzana Mavrin je osvojila 1. mjesto u početničkoj utrci, Josip Zima je zauzeo 2. mjesto u svojoj kategoriji, a Kristijan Sklepić 5. mjesto. Antun Bošnjaković je osvojio također 2 . mjesto u svojoj kategoriji, dok je Zvonko završio na 6. mjestu.

 

Sljedeći dan natjecanja (28. veljače) je bilo natjecanje u biatlonu u kojem smo imali jednog predstavnika – Antuna. On je osvojio odlično 3. mjesto.  29. veljače je bilo zadnje natjecanje u skijaškom trčanju i to u disciplini Long -3,9 km za sjedeće te 4,5 km za stojeće. Zbog zahtjevnosti staze i nedovoljnog iskustva naših sportaša Suzane Mavrin te Kristijana Sklepića odlučio sam da oni na ovoj utrci ne nastupe. Iako nisu nastupili, marljivo su trenirali u

 pauzama kada nije bilo natjecanja jer su nam dani na snijegu od iznimne važnosti. Nastupili su Josip Zima koji je sjedećoj kategoriji osvojio 3. mjesto, Antun Bošnjaković je zauzeo 4. mjesto i Zvonko Bjelokapić 5. mjesto u stojećoj kategoriji.

 

Ovim putem čestitam svim sportašima na nastupima i nadam se da ćemo imati prilike još sudjelovati na ovakvim natjecanjima. Zahvaljujem se i organizatorima iz Poljskog Paraolimpijskog Odbora koji su nas ugostili i omogućili da se ovakav događaj ostvari.

 

Trener hrvatske para nordijske reprezentacije

Josip Štefanac, mag.cin

Završeno finale europa kupa u skijanju za osobe s invaliditetom na Sljemenu

Dosadašnje iskustvo Hrvatskog paraolimpijskog odbora u organizaciji 2 svjetska kupa i 3 europa kupa u skijanju za osobe s invaliditetom rezultiralo je i dobivanjem organizacije finala europa kupa u tehničkim disciplinama. Na Sljemenu se od 25.02. do 29.02. održavalo finale europa kupa u tehničkim disciplinama u skijanju za osobe s invaliditetom. Nastupilo je ukupno 44 natjecatelja iz 18 zemalja svijeta.

 

Vremenski uvjeti na Sljemenu nikako nisu išli na ruku organizatorima te je bio promijenjen raspored natjecanja. Ukupno su održana 3 natjecanja europa kupa u disciplini slalom i 1 natjecanje nacionalnog prvenstva također u disciplini slalom.

 

Prvi dan natjecanja nikako nije bio povoljan za naše reprezentativce: Lucija Smetiško u kategoriji stojećih natjecateljica nažalost je „haklala“ vrata i nije završila utrku. Damir Mizdrak sa vodičem Marijom Coch u kategoriji slijepih i slabovidnih natjecatelja također u prvoj vožnji nije stigao do cilja prvog dana natjecanja. Naše boje ostao je braniti još samo Lovro Dokić u kategoriji stojećih natjecatelja. Iako je bio pod ozljedom veći dio sezone uspio je završiti na vrlo dobrom 6. mjestu.

 

Rezultati 1. dana natjecanja slaloma, ženska kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/AS1120AS/id/6731

Rezultati 2. prvog dana natjecanja slaloma, muška kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/AS1120AS/id/6727

 

Drugi  dan natjecanja ipak je bio nešto bolji. Damir Mizdrak je završio na odličnom 3. mjestu kao i Lovro Dokić. Lucija Smetiško nažalost nije završila natjecanje ispadanjem u 2. vožnji.

 

Rezultati 2. dana natjecanja slaloma, ženska kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/AS1120AS/id/6732

Rezultati 2.  dana natjecanja slaloma, muška kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/AS1120AS/id/6728

 

Nakon jednog dana pauze za natjecatelje potrebnog i za dosnježivanje i uređenje skijaške staze uslijedio je najuspješniji dan natjecanja za naše paraolimpijce: Lucija Smetiško osvaja 1. mjesto i time osvaja 2. mjesto u ukupnom pretku europa kupa, Damir Mizdrak osvaja također izvrsno 1. mjesto, a Lovro Dokić završava na vrlo dobrom 4. mjestu.

 

Rezultati 3. dana natjecanja slaloma, ženska kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/AS1120AS/id/6729

Rezultati 3.  dana natjecanja slaloma, muška kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/AS1120AS/id/6725

 

Nacionalno prvenstvo bilo ja na rasporedu zadnji dan natjecanja. Iako je bilo planirano natjecanje u veleslalomu zbog visokih temperatura i sigurnosnih razloga održano je natjecanje u disciplini slalom. Lucija Smetiško završava osvojenim 1. mjesto i postavljenim najbržim vremenom u kategoriji ženskih natjecateljica, Damir Mizdrak nažalost nije završio 2. vožnju, a Lovro Dokić završava natjecanje sa još jednim 4. mjestom.

Nakon napornih 4 dana natjecanja našim paraolimpijcima slijedi zasluženi odmor i nastavak treninga. Slijedeća destinacija – Lihtenštajn!

Rezultati 4. dana natjecanja slaloma, ženska kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/ASNR20AS/id/6736

Rezultati 4.  dana natjecanja slaloma, muška kategorija –

https://db.ipc-services.org/sdms/calendar/competition/open-file/csp/ASNR20AS/id/6734

 

Ovim prilikom također se želimo zahvaliti predsjedniku republike Hrvatske g. Zoranu Milanoviću na dolasku i sudjelovanju u dodjeli medalja sportašima u hotelu Holiday,  Zagrebačkom skijaškom savezu kao tehničkom organizatoru natjecanja, Gradu Zagrebu kao najvećem sponzoru natjecanja i Hrvatskom paraolimpijskom odboru kao glavnom organizatoru natjecanja.

 

 

Nacionalno prvenstvo u skijanju za osobe s invaliditetom i finale tehničkih disciplina europa kupa na Sljemenu

 

 

Na skijalištu Sljeme od 25.02.2020. do 29.02.2020. u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora održati će se natjecanje otvorenog nacionalnog prvenstva u skijanju za osobe s invaliditetom u disciplini veleslalom i finale tehničkih disciplina europa kupa koje će završiti s dva veleslaloma i dva slalom. Ukupno će nastupiti 44 natjecatelja iz 19 zemalja.

 

Od natjecatelja iz Hrvatske nastupiti će Damir Mizdrak sa vodičem Marijom Koch u kategoriji slijepih i slabovidnih natjecatelja,  Lovro Dokić u kategoriji stojećih natjecatelja i Lucija Smetiško u kategoriji stojećih natjecateljica. Lucija Smetiško je trenutačno i vodeća natjecateljica u ukupnom poretku europa kupa, no rasplet cijele situacije i konačni rezultat ipak ćemo pričekati za kraj natjecanja.

 

 

Svjetski kup u Njemačkoj – Altenberg i Dresden 11.1.-19.1. sudjelovalo je 17 nacija.

Prvi dio natjecanja je bio u Dresdenu gdje je po prvi puta održano natjecanje u kojem su sudjelovali sportaši iz fis-a i ipc-a. U Dresdenu je održan sprint u kojem su nastupili Kristijan Sklepić (sjedeći), Josip Zima (sjedeći), Suzana Mavrin (sjedeća) i Antun Bošnjaković (stojeći). Kristijan i Suzana nisu uspjeli završiti utrku dok su Zima (23. mjesto) i Bošnjaković (21. mjesto) uspjeli upisati rezultat s relativno niskim zaostatkom za vodećim što nam je omogućilo manji broj bodova i bolji plasman na ipc listi.

 

Nakon Dresdena, natjecanje je nastavljeno u Altenbergu. Cijelo natjecanje vremenski uvjeti su bili loši pa su treninzi bili iznimno kratki kako se ne bi uništila staza. U Altenbergu je napravljena staza od 600 m i bila je jako teška za natjecatelje jer je imala zavoj od 180 stupnjeva nakon nizbrdice te je puno opreme slomljeno tada. Našim sportašima Suzani i Kristijanu nije dopušten start u disciplini Short zbog bojazni od ozljede. Zima je imao nesreću pa mu je pri padu za vrijeme natjecanja drugi sportaš strgao jedinu skiju pa nije upisao rezultat.

 

Antun je završio na 23. mjestu. Također je nastupio i u Biathlonu, disciplina Sprint, ali je nažalost nije završio utrku. Bio je to prvi nastup u parabiathlonu za Hrvate.

 

 

Tekst & Foto by

Josip Štefanac

 

Vikendom na Sljemenu i preko tjedna na Sljemenu sa SKOI “Sljeme”

Skijaški klub za osobe s invaliditetom “Sljeme” započeo je prošlog mjeseca sa redovnim vikend programom na Sljemenu. Svaku subotu i nedjelju kada je skijalište otvoreno od 09:00 do 12:00 članovi kluba prolaze obuku škole skijanja, te skijaju s učiteljima u grupama. U jutarnjim satima prije otvaranja skijališta održavaju se treninzi na Crvenom i Zelenom spustu. Od 03.02 do 07.02. neće se održavati treninzi na Sljemenu kako je skijalište zatvoreno zbog nadosnježivanja Crvenog spusta.