Svjetski kup u nordijskom skijanju za naše paraolimpijce u Norveškoj

 

Napokon počela sezona nordijaca u dalekom nam Lillehameru u Norveškoj. Prva utrka svjetskog kupa u nordijskom skijanju okupila je 114 natjecatelja i 48 natjecateljica iz 21 zemlje svijeta. Natjecanja su trajala od 12.12. do 19.12.  u 5 disciplina; Cross country na dionicama 5 Km i 10 Km, zatim timski event otvoreni i miješani, te sprint.

 

Od naših natjecatelja su nastupili Suzana Mavrin u disciplini Sprint sa osvojenim 18. mjestom u kategoriji sjedećih natjecateljica. Suzana je također nastupila i u disciplini Rookie Short 2,5 Km te osvojila  7. mjesto. Josip Zima u Cross country-u na 5 Km osvojio je 28. mjesto također u kategoriji sjedećih natjecatelja, a u disciplini Sprint osvojio je 26. mjesto.  Prvi puta na natjecanju je nastupio i Kristijan Sklepić u sjedećoj kategoriji u disciplini Cross country Rookie Short 2,5 Km te osvojio 8. mjesto i u disciplini Sprint osvoji je 28. mjesto.

 

Sa našim natjecateljima bili su prisutni trener i serviser Josip Štefanac, te pratitelj i pomoćnik Zvonko Bjelokapić. Nakon završenih natjecanja natjecatelji se vraćaju u Hrvatsku gdje slijedi odmor i suhi treninzi kako bi se pripremili za nove podvige.

 

 

Link to this post

Ulazak u novu sezonu skijajuću na Rossignol-u

Nakon dosadašnjih uspiješnih skijaških rezultata  na Atomic skijama seniori hrvatske skijaške reprezentacije započinju novu skijašku sezonu na Rossignol skijama. Prvo uskijavanje skija i privikavanja natjecatelja na nove materijale slijede na Mölltaler skijalištu u Austriji tijekom studenog 2019.

 

Vjerujemo kako će naši natjecatelji nastaviti i poboljšati odlične rezultate i na novim skijama!

Početak sezone skijaških natjecanja u Landgraaf-u, Nizozemska

U Nizozemskom Landgraafu od 05.11. do 8.11.2019. održala su se prva natjecanja Europa kupa i WPAS utrka u slalomu gdje je nastupila naša reprezentativka Lucija Smetiško u kategoriji stojećih natjecateljica. Bila su to iscrpljujuća 4 dana natjecanja na kojem je nastupilo svaki dan preko 100 natjecatelja u 3 vožnje iz 20 zemalja svijeta. Prvi dan WPAS natjecanja osvojeno je odlično 7. mjesto, slijedeći dan Lucija nije mogla startati zbog zdravstvenih razloga. Treći dan natjecanja završio je ispadanjem u stazi tijekom prve vožnje slaloma. Zadnji  dan natjecanja, na utrci Europa kupa, gdje je snijeg na stazi bio očišćen do ledene ploče, Lucija je osvojila također odlično 8. mjesto. Iako je plasman bio lošiji nego prethodnpg dana vremenska razlika za vodećom natjecateljicom je ipak smanjena.

 

Pobjednica svih četri dana natjecanja bila je odlična Ebba Aarsoje iz Švedske koja je uspijela dva mjesta iza sebe ostaviti i odličnu Andreu Rothfuss iz Njemačke, peterostruku osvajačicu medalja sa ZOI iz PyeonChanga 2018. Na drugom mjestu, također sva četri dana natjecanja, završila je Varvara Voronchikhina iz Rusije.

 

Prije samog natjecanja također se u Landgraafu održavala kategorizacija sportaša. Novi sportaši na posebnim liječničkim pregledima dobivali su po prvi puta kategorije kako bi mogli pristupiti natjecanju, a naš iskusni Damir Mizdrak na ponovnoj klasifikacije dobio je kategoriju B2, u odnosu na dosadadšnju B3, koja mu omogućuje nešto veći odbitak u korekciji realnog vremena na nadlozećim natjecanjima. Nažalost nije nastupio na ovom natjecanju kako je njegova vodičica Ria Mikulić trenutano pod oporavkom nakon operacije koljena. Na natjecanju također nije nastupio naš Lovro Dokić koji je zbog upale tetiva, i rehabilitacijskog procesa nakon toga, bio na poštedi. Ipak biti će prisutan na slijedećim skijaškim terninzima reprezentacije.