SP Lillehhammer 2021: članovi reprezentacije i raspored nastupa

Pet hrvatskih predstavnika nastupitiće na SP u norveškom Lillehammeru od 12. do 23. siječnja u norveškom Lillehammeru

SP održava se u više zimskih sportova: u para alpskom skijanju, para nordijskom skijanju, parasnowboardu i parabiatlonu na kojem će sudjelovati više od 850 natjecatelja iz 42 zemlje među kojima i pet hrvatskih predstavnika.

 

Raspored nastupa i popis članova reprezentcije

Alpsko skijanje

 1. Lucija Smetiško– stajaća nastupa u disciplinama: veleslalom (20.01.) i slalom (22.01.22)
 2. Damir Mizdrak– slijepi i slabovidni nastupa u disciplinama: veleslalom (19.01.) i slalom (21.01.22)
 3. Marija Coch – vodić Damira Mizdraka
 4. Dario Maravić – kondicijski i skijaški trener
 5. Luka Dobrinić – skijaški trener i izbornik

 

Nordijsko skijanje

 1. Josip Zima– sjedeći nastupa u disciplinama: Middle (13.01.) Long (18.01.) Sprint (22.01.)
 2. Zvonko Bjelokapić– stajaći nastupa u disciplinama: Middle klasika (13.01.) Long skate (18.01.) Sprint klasika(22.01.)
 3. Josip Štefanac – trener

 

Snowboard

 1. Bruno Bošnjak- stajaći nastupa u disciplinama: Dual banked slalom (14.01) i snowboard cross (21.01)
 2. Stipe Tomljanović – trener

Izvor: HPO

Josip Zima i Zvonko Bjelokapić prvi nastupili na svjetskom prvenstvu u Lillehammeru

Hrvatski paranordijac Zvonko Bjelokapić osvojio je 17. mjesto na svjetskom prvenstvu u Lillehammeru u kategoriji stajaćih u disciplini Middle klsika, dok je Josip Zima zauzeo 27. mjestu u kategoriji sjedeći, disciplina Middle.

 

norveškom Lillehammeru počelo je svjetsko prvenstvo u para alpskom skijanju, para nordijskom skijanju, parasnowboardu, te parabiatlonu na kojem sudjeluje više od 850 natjecatelja iz 42 zemlje među kojima i petero hrvatskih predstavnika.

Prvi su u akciju krenuli paranordijci Josip Zima i Zvonko Bjelokapić.

Bjelokapić je nastupio u konkurenciji stajaćih u disciplini Middle klasika (12.5 km) osvojivši 17. mjesto sa rezultatom 55:06 minuta.

Zlato je osvojio Rus Vladislav Lekomcev (32:29), srebro je osvojio Poljak Witold Skupien (32:59), dok je treći bio Rus Aleksander Pronkov (33:01).

Josip Zima je u konkurenciji sjedećih, disciplina Middle (10km) osvojio 27. mjesto s rezultatom 53:00.

Pobijedio je Rus Ivan Golubkov s rezultatom 31:22, drugi je bio Talijan Giuseppe Romele (31:52), dok je broncu osvojio Rus Danila Britik (33:25).

Ispred hrvatskih paranordijaca još su dva nastupa.

U utorak 18. siječnja Zima će nastupiti u disciplini Long (18km), a Bjelokapić u disciplini Long skate (20km), a posljednjeg dana SP-a u subotu 22. siječnja očekuje ih nastup u disciplina Sprint (Zima), te Splint klasika (Bjelokapić).

 

Izvor:HPO

SP Lillehammer 2021: Bošnjak bez 1/4 finala

Hrvatski parasnowboarder Bruno Bošnjak (38) nije se uspio plasirati u četvrtfinale discipline dual banked slalom na Svjetskom prvenstvu u norveškom Lillehammeru.

Bošnjak je nažalost, zbog pogreške pred ciljem druge kvalifikacijske vožnje ostao bez plasmama među osam najboljih.

 

“Staza je bila stvarno zahtjevna. U kvalifikacijama su najbolja četvorica iz prve vožnje izborila plasman u završnicu, a ostali su išli u drugu vožnja nakon koje su još četvorica ušla u četvrtfinale. Druga vožnja mi je stvarno bila dobra, nažalost u zadnjem zavoju sam izgubio kontrolu, bord mi se okrenuo i stao sam. Zbog toga sam loše završio. Da mi se to nije dogodilo uvjeren sam kako bi se plasirao u završnicu,” kazao je osvajač brončane medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama 2018.

 

Disciplina Dual bank slalom je format koji je samo na svjetskim prvenstvima, dok će na predstojećim Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, na kojima će Bošnjak braniti brioncu, na programu ponovo biti banked slalom.

 

“Sada je fokus prebačen na iduću utrku, cross koji je na rasporedu idući tjedan. Ispred mene su dva dana treninga, nakon toga su kvalifikacije, pa finala,” dodao je.

 

Naglasio je kako je natjecanje održano bez zaštitnih mreža, jer su organizatori smatrali da je “tako atraktivnije”.

 

“Ljudi su letjeli van, drugačije voziš kada znaš da nema mreže koja će te zadržati. Mislim da bi sigurnost natjecatelja trebala biti na prvom mjestu,” kazao je hrvatski paraolimpijac.

 

Njegov trener Stipe Tomljanović je istaknuo kako je sve do same završnice druge vožnje izgledalo dobro.

 

“Nažalost, Bruno nije uspio ući u četvrtfinale. U drugoj vožnji je sve izgledalo dobro, lovio je plasman u četvrtfinale, no prije samog cilja se dogodio pad zbog kojeg je izgubio previše vremena. Sada moramo isprazniti glavu i pripremiti se za cross,” dodao je Tomljanović.

 

Podsjetimo, Bošnjak je Hrvatskoj donio prvu medalju u povijesti na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, broncu u snowboardu u disciplini banked slalom. (HPO)

 

Izvor: HPO

Svjetsko prvenstvo u skijanju za osobe s invaliditetom u Lillehammer-u 2021.

Nakon što je svjetsko prvenstvo u Lillehammer-u otkazano u veljači2021. radi pandemije Covida-19 organizatori su u Norveškom Lillehammeru ipak uspjeli organizirati 2022. godine to prvenstvo od 12.01. do 23.01.2022.

 

 

Organizatori i lokacija sa dugim iskustvom natjecanja

 

Norveško skijalište udaljeno oko 180Km od glavnog grada Osla bilo je domaćin velikom broju natjecanja na snijegu; 1994. godine održane su olimpijske i paraolimpijske igre, 2016. održane su omladinske olimpijske igre kao i popularne „X-games“, veći broj natjecanja svjetskog skijaškog kupa u organizaciji FIS-a i natjecanja svih rangova u skijanju za osobe s invaliditetom u organizaciji WPAS-a.

Para-cross country i biatlon natjecanja svjetskog WPAS prvenstva održavati će se u samom Lillehammer-u, a eventi alpskog skijanja i daskanja na snijegu za osobe s invaliditetom održavati će se u skijalištu Hafjell udaljenom 15Km od samog Lillehammer-a.

 

 

Prvi puta u povijesti…

 

Dosadašnja prvenstva u alpskom para skijanju, para nordijskom trčanju, para cross – country-u i para snowboardu održavala su se zasebno na odvojenim lokacijama i u različitim terminima. Prvi puta natjecanja 4 različita sporta održavaju se pod jednom organizatorom. Skijalište će ugostiti ukupno 852 natjecatelja iz 42 nacije – 350 skijaša, 362 nordijca(nordijsko trčanje i cross country) i 140 daskaša na snijegu.

 

 

Veliki broj eventa i cijela sila medalja…

 

Tijekom 12 dana natjecanja ukupno će se podijeliti 87 setova medalja – 36 setova u para skijanju, 18 u parabiatlonu, 20 u cross – country-u i 13 u daskanju na snjegu.
Prvi puta će se na svjetkom prvenstvu pojaviti i tri nova eventa; paralel event u alpskom skijanju, te „dual banked slalom“ i timski event u daskanju na snijegu.

 

 

A gdje je tu Hrvatska?

 

Natjecatelji koji će predstavljati Hrvatsku su:

Damir Mizdrak, slabovidni alpinac kategorije sa vodičem Marijom Koch, natjecati će se u 2 tehničke discipline alpskog skijanja slalomu i veleslalomu. Njegovo dugogodišnje iskustvo, završavanje svih natjecanja i rezultati prate nas već skoro 10 godina.

Lucija Smetiško, skijašica u kategoriji stojećih natjecateljica, također će nas predstavljati u disciplinama slaloma i veleslaloma. Podsjetimo se kako je Lucija prošlu sezonu završila ozljedom koljena, međutim ipak je uspjela započeti novu sezonu na vrijeme i sa dobrim rezultatima.

Bruno Bošnjak, naš „medaljaš“ sa zimskih paraolimpijskih Igara u PyeonChangu 2018., zastupati će nas u 2 discipline daskanja na snijegu; „Dual benked slalom-u“ i „Snowboard Crossu“. Ove sezone Bruno nas je već razveselio medaljama u Svjetskom kupu pa tu i očekujemo nove medalje od njega.

Josip Zima i Zvonko Bjelokapić zastupati će nas u nordijskim disciplinama. Josip se natječe u sjedećoj kategoriji u nordijskom trčanju, a Zvonko u stojećoj kategoriji. Iskustvo sa Zimskih olimpijskih igara u PyonChangu 2018. Josipa Zime sigurno će mu značiti i pomoći na ovom prvenstvu. Zvonko Bjelokapić iako je nov u ovom sportu njegova predanost sportu i dosadašnji redovit i mukotrpan rad sigurno će ostaviti dojam na sve nas.

 

Raspored natjecanja i rezultate možete pogledati na linku niže:

https://www.paralympic.org/alpine-skiing

 

Izvor:https://www.paralympic.org/lillehammer-2021

Imenovanje stručnih djelatnika – Jačanje kapaciteta – HSSOI

Na sjednici UO HSSOI-a održanoj 10 .siječnja 2022. odabrani su sljedeči treneri :

 

 1. Za radno mjesto trenera za nordijsko skijanje izabran je Josip Štefanac
 2. Za radno mjesto trenera za alpsko skijanje izabrana je Andrea Ježdžić sa početkom rada od 1. veljače 2022. Da nebi trpio trenažni proces dok se nije završio natječaj u periodu 1. siječanj do 31. siječanj 2022. taj posao odrađivao je Luka Debeljak.

U Zagrebu, 15.siječnja 2022.

Tajnik HSSOI : Dragan Katunar

Natječaj za trenera alpskog i nordijskog skijanja

 

Odlukom Upravnog odbora HSSOI-a raspisuje se

 

 

N A T J E Č A J

 

 

Upravi odbor HSSOI-a raspisuje natječaj za sljedeča radna mjesta  :

 

1.)     Trenera alpskog skijanja za juniore

2.)     Trenera nordijskog skijanja

 

 

 

Obavezni uvjeti :

A )   Završeni kineziološki fakultet mag. kineziologije ( VSS ) sa licencom učitelja skijanja ili trener skijanja ( VŠS )

B )   Poznavanje engleskog jezika u govoru i pisanju

C )   Položena B kategorija upravljanja motornim vozilima

 

 

 

 

Potrebna dokumentacija :

 

 1. Diploma navedenog fakulteta ( prednost VSS )- preslika
 2. Dokaz o poznavanju engleskog jezika ( preslika iz položenog predmeta u školovanju)
 3. Dokaz o položenoj B kategoriji ( preslika vozačke dozvole )
 4. Program rada za jednogodišnje vrijeme
 5. Domovnica ( preslika )
 6. Životopis
 7. Dokaz o licenci učitelja skijanja ( za alpsko skijanje )

 

 

Natječaj je objavljen za dva radna mjesta koja se sklapaju na određeno vrijeme za puno radno vrijeme. Vrijeme početka radnog staža je od 01. siječnja 2022. godine do 31.12.2022. godine.  Kod prijave navesti za koje radno mjesto se javljate. Sva potrebna dokumentacija može biti u preslici orginala. Natječaj je otvoren od 15. prosinca zaključno sa 22. prosincem 2021. godine. Objava rezultata je na stranici HSSOI-a od 30.. prosinca 2021.godine.

Sva potrebna dokumentacija šalje se na :

dadokatunar@yahoo.com  , te na adresu :

HSSOI

Jadranska cesta 2

10000 Zagreb

 

Tekst natječaja možete preuzeti i u PDF formatu u poveznici ispod:

Natječaj HSSOI-a 2021

Održan pripremni kamp u Poreču

Hrvatski skijaški savez organizirao je još jedan pripremni kamp za korisnike projekta „Alpsko i nordijsko skijanje za djecu s teškoćama u razvoju.

U Poreču smo od 20.09. do 25.09.2022. organizirali suhe pripreme ususret nadolazećoj sezoni i skijaškim treninzima. Ukupno je bilo 20 sudionika kampa, a kako nam je bilo pogledajte niže u slikama.

 

Nova destinacija za utrke europa kupa za naše paraolimpijce u alpskom skijanju – Malbun, Lihtenštajn!

Od ove sezone nova destinacija na kojoj se održavaju natjecanja, trenutačno europa kup i nacionalna prvenstvo, je mjesto Malbun u Lihtenštajnu. Našu reprezentaciju para alpskog skijanja na ovom natjecanju predstavljaju Lucija Smetiško i Damir Mizdrak sa vodičem Marijom Coch u pratnji trenera Luke Dobrinića.

 

Danas je održano natjecanje nacionalnog prvenstva Lihtenštajna u para alpskom skijanju za osobe s invaliditetom na kojem je nastupilo 46 natjecatelja iz 14 zemalja i natjecalo se u disciplini veleslaloma. Lucija nažalost nije danas startala, a Damir Mizdrak sa vodičem Marijom Coch je zauzeo odlično 2. mjesto! Sutra je na rasporedu natjecanje europa kupa u veleslalomu na kojem će startati Damir Mizdrak sa vodičem Marijom Coch sa startnim brojem 18. Sretno!

 

Rezultate natjecanja možete pogledati ovdje.