Početak sezone skijaških natjecanja u Landgraaf-u, Nizozemska

U Nizozemskom Landgraafu od 05.11. do 8.11.2019. održala su se prva natjecanja Europa kupa i WPAS utrka u slalomu gdje je nastupila naša reprezentativka Lucija Smetiško u kategoriji stojećih natjecateljica. Bila su to iscrpljujuća 4 dana natjecanja na kojem je nastupilo svaki dan preko 100 natjecatelja u 3 vožnje iz 20 zemalja svijeta. Prvi dan WPAS natjecanja osvojeno je odlično 7. mjesto, slijedeći dan Lucija nije mogla startati zbog zdravstvenih razloga. Treći dan natjecanja završio je ispadanjem u stazi tijekom prve vožnje slaloma. Zadnji  dan natjecanja, na utrci Europa kupa, gdje je snijeg na stazi bio očišćen do ledene ploče, Lucija je osvojila također odlično 8. mjesto. Iako je plasman bio lošiji nego prethodnpg dana vremenska razlika za vodećom natjecateljicom je ipak smanjena.

 

Pobjednica svih četri dana natjecanja bila je odlična Ebba Aarsoje iz Švedske koja je uspijela dva mjesta iza sebe ostaviti i odličnu Andreu Rothfuss iz Njemačke, peterostruku osvajačicu medalja sa ZOI iz PyeonChanga 2018. Na drugom mjestu, također sva četri dana natjecanja, završila je Varvara Voronchikhina iz Rusije.

 

Prije samog natjecanja također se u Landgraafu održavala kategorizacija sportaša. Novi sportaši na posebnim liječničkim pregledima dobivali su po prvi puta kategorije kako bi mogli pristupiti natjecanju, a naš iskusni Damir Mizdrak na ponovnoj klasifikacije dobio je kategoriju B2, u odnosu na dosadadšnju B3, koja mu omogućuje nešto veći odbitak u korekciji realnog vremena na nadlozećim natjecanjima. Nažalost nije nastupio na ovom natjecanju kako je njegova vodičica Ria Mikulić trenutano pod oporavkom nakon operacije koljena. Na natjecanju također nije nastupio naš Lovro Dokić koji je zbog upale tetiva, i rehabilitacijskog procesa nakon toga, bio na poštedi. Ipak biti će prisutan na slijedećim skijaškim terninzima reprezentacije.